Wikipedia’dan yapay zekâ açılımı: İnsan editörler hâlâ vazgeçilmez

Wikipedia’nın sahibi olan Wikimedia Foundation, yapay zekâ alanındaki ilerlemelerle başa çıkmak için yeni bir strateji duyurdu. Ancak, bu strateji insan gönüllülerin yerine geçmek yerine onlara destek olmayı amaçlıyor.

Yapay Zekâ ile Desteklenen Araçlar Gönüllülere Yardımcı Olacak

Wikipedia uzun zamandır büyük dil modellerinin eğitiminde önemli bir rol oynamaktadır. Şimdi, bu teknolojileri gönüllüleri desteklemek için kullanmayı planlamaktadır. Yeni sistem, moderatörlerin ve devriyelerin işlerini kolaylaştırmayı hedefleyerek zaman alan ve insan yargısı gerektirmeyen tekrar eden işleri otomatikleştirmeyi amaçlamaktadır.

İçerik Kalitesine Odaklı Yapay Zekâ Stratejisi

Wikimedia, yapay zekâyı içerik oluşturmak yerine mevcut içeriklerin erişilebilirliğini ve kalitesini artırmak için kullanmayı planlamaktadır. Bu sayede editörler daha yaratıcı ve kritik görevlere odaklanabilirler.

Ayrıca yapay zekâ, farklı dillerdeki içeriklerin çevirisi ve uyarlanmasında da yardımcı olacak ve bu sayede yerel perspektifler daha kolay platforma entegre edilebilecek.

Yeni Gönüllülere AI Desteği ile Rehberlik

Yeni gönüllülerin daha hızlı uyum sağlamaları için mentorluk süreçlerine yapay zekâ entegre edilerek deneyimli editörlerin yükü hafifletilecek ve yeni katılımcılar daha yapılandırılmış bir rehberlikle desteklenecek.

İnsan Editörlerin Önemi

Wikimedia, yapay zekâ yatırımlarına rağmen insan editörlerin Wikipedia’nın temelini oluşturduğunu vurgulamaktadır. Gönüllü katkı modeli, platformun başarısının temelini oluşturmaktadır.

Yapay Zekâ ile İlgili Endişeler Devam Ediyor

Google’ın yayınladığı bir rapora göre, yapay zekâ araçları çalışanlara yılda ortalama 122 saat tasarruf sağlayabilmektedir. Ancak, genelde toplumda yapay zekânın yaygınlaşmasından daha çok endişe hakimdir.

Strateji Üç Yıllık Yol Haritasına Dayanıyor

Wikimedia Foundation, yeni yapay zekâ stratejisini üç yıl içinde hayata geçirmeyi ve her yıl gelişmelere göre gözden geçirmeyi planlamaktadır. Kaynakların sınırlı olması, AI’nin içerik oluşturmada mı yoksa içeriğin kalitesini koruma konusunda mı kullanılacağına dikkat edilmesi gerektiğini göstermektedir.

Vakıf, içerik güvenilirliğini koruma görevine öncelik verilmesi gerektiğine inanmaktadır. Zira AI destekli içerik üretimi, mevcut gönüllü kapasitesini aşabilir. Ancak, bu denge zamanla ihtiyaçlara göre yeniden şekillenebilir.

Related Posts

Intel, Panther Lake serisi ile geliyor! İşte özellikleri

Intel’in yeni nesil mobil işlemci ailesi Panther Lake için çıkış takvimi netleşmeye başladı. Şirketin 18A üretim süreciyle geliştirilen ilk işlemcisi, 2025’in son çeyreğinde piyasaya sürülecek. Ancak serinin diğer üyelerinin 2026’nın ilk çeyreğine …

TEKNOFEST KKTC 2025, 62 bin ziyaretçiyle başladı!

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, 8. yılında Türkiye sınırlarını aşarak yeniden yurt dışında kapılarını açtı. 1–4 Mayıs 2025 tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) düzenlenen festival, ilk …

Bitcoin madenciliği artık kârlı olmayabilir!

ABD’de yayımlanan son veriler, Bitcoin madenciliğinin özellikle küçük ve orta ölçekli girişimler için artık kârlı bir faaliyet olmaktan çıktığını ortaya koydu. Bu işletmelerin bir Bitcoin çıkarmak için harcadığı enerji maliyeti 137 bin dolara kadar …

Bütçe dostu 5G telefon: vivo Y19 tanıtıldı!

vivo, ürün yelpazesini genişletmek için çalışmalarını sürdürüyor. Çinli marka bu kapsamda ucuz 5G telefon konseptini benimseyen vivo Y19 modelini tanıttı. İşte vivo Y19 özellikleri ve fiyatı! vivo Y19 özellikleri ve fiyatı vivo Y19 modelinde 6,74 …

Türkiye’de yasaklı Roblox’un kullanıcı sayısı yükseldi

Roblox günlük kullanıcı sayısı yeni oyuncu kazanma çabaları arasında yüzde 26 arttı.

Dünyanın en büyük füzyon reaktörünün devasa mıknatıs sistemi tamamlandı

Füzyon enerjisi alanında çığır açan bir başarıya imza atan ITER (Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör) dünyanın en büyük ve en güçlü darbeli süper iletken elektromıknatıs sisteminin tüm bileşenlerini tamamladığını açıkladı. Şimdiye kadar …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir