Uzmanlar enflasyon verilerini değerlendirdi

Tüketici Fiyat Endeksi ve Üretici Fiyat Endeksi Artış Gösterdi

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 1,53 artarak, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yüzde 2,48 yükseldi. Yıllık enflasyon oranları da tüketici fiyatlarında yüzde 35,41, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 23,13 olarak kayıtlara geçti.

AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, “Gelecek dönemde enflasyonun seyrinde, özellikle petrol ve diğer emtia fiyatlarının küresel düzeydeki gelişimi önemli bir belirleyici olmaya devam edecek” dedi.

CRB tüm emtialar endeksindeki artışın yüzde 1,1 olarak gerçekleşmesine karşın, yıllık bazda yüzde 0,4 oranında bir gerileme yaşandı. Bu durum, dış kaynaklı maliyet baskılarının enflasyonu sınırlı şekilde etkilediği anlamına geliyor. Bürümcekçi, “Öte yandan, dolar kuru sepetinin artış göstermesi enflasyonun fiyatlara yansıması üzerinde baskı oluşturabilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Bürümcekçi ayrıca, “Eğer kurlarda, ücretlerde ve emtia fiyatlarında beklenmedik bir sıçrama olmazsa, enflasyonun yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 30 civarında gerçekleşebileceğini tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

TCMB’nin Haziran Toplantısında Finansal İstikrara Odaklanabilir

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) haziran toplantısında, finansal istikrara yönelik risklerin politika faizini etkileyebileceğini belirten Bürümcekçi, bugünkü verilerin olumlu olmasına rağmen, faiz indirimlerinin düşük bir olasılık olduğunu ifade etti.

Bürümcekçi, “Döviz rezervlerindeki artış, para politikasında gevşeme olasılığını artırabilir. Ancak, politika faizinde yapılacak değişikliklerde ihtiyatlı olunması önemlidir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Pariterium Danışmanlık Kurucusu Dr. İsmet Demirkol da, kalıcı enflasyon düşüşü için rezervlerdeki artışın ve kredi risk priminin düşmesi gerektiğini belirtti. Demirkol, “Eğer haziran ve temmuz aylarındaki enflasyon oranları düşük seviyelerde gelirse, faiz indirimlerinin temmuz ayında başlaması daha sağlıklı olabilir” dedi.

Demirkol, “Şahsi beklentime göre, yıl sonunda enflasyon yüzde 29-32 aralığında olabilir” şeklinde görüş bildirdi.

Related Posts

Türk tekstil devi Mısır yolcusu

Türk tekstil sektörünün önde gelen markaları Mısır pazarına yönelik hamelelerini sürdürüyor. Sektörün önde gelen firmalarından Ulusoy Tekstil de 18 milyon dolarlık ilk etap yatırımıyla katılıyor.

Çikolata fiyatlarında rekor artış!

İngiltere’de çikolata fiyatları hızla yükseliyor. Kötü hava koşulları ve azalan kakao arzı, piyasada baskı yaratıyor. Gıda fiyatlarında artış eğilimi sürüyor.

DGD’den ABD’de stratejik iş birliği adımı

Dondurulmuş Gıda Derneği (DGD) Başkanı Burak Benşin, sektörün en büyük kuruluşlarından biri olan American Food Institute başkanı ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi.

Borsa günü düşüşle tamamladı: Büyük kaybı bankalar yaşadı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,11 değer kaybederek 9.339,59 puandan tamamladı. Önceki kapanışa göre 10,43 puanlık azalış yaşanırken, toplam işlem hacmi 82,8 milyar lira olarak kaydedildi. Sektörel bazda bakıldığında, bankacılık …

SIPRI uyardı: Nükleer silahlanmada yeni dönem başladı

İran-İsrail savaşının korkutan ve tüm dünyayı etkileyen en kritik noktası nükleer silahların olması. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), küresel bazda silah kontrol anlaşmalarının kritik oranda zayıfladığına dikkat çekerek nükleer silah sahibi ülkelerin yeni bir tehdit dönemini başlattığını duyurdu.

İsa Karakaş’tan patronlara uyarı: SGK, iş yeri karnesiyle risk puanı uyguluyor!

İsa Karakaş’tan patronlara uyarı: SGK, iş yeri karnesiyle risk puanı uyguluyor!