Uzmandan uyarı: Hamilelikte çiğ ya da az pişmiş et uyarısı

Gebelik döneminde çiğ veya az pişmiş et tüketiminin önemli riskler içerdiğine dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, annede enfeksiyon gelişebileceğini ve bebekte görme, işitme ve beyin gelişimi sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

”Etten Kazanın Yüzeyleri Dahi Riskli”

Bilgesoy, toksoplazma ve salmonella gibi parazitlerin sadece etten değil, iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerden de bulaşabileceğini ve çiğ etle temas eden bıçak, kesme tahtası gibi yüzeylerin iyice temizlenmesi gerektiğini vurguladı. Ete dokunulduktan sonra ellerin yıkanması gerektiğini belirten Bilgesoy, “Gebeler et tüketirken hekimlerine danışmalı, iyi pişmiş ve hijyenik hazırlanmış ürünleri tercih etmelidir” dedi.

Dinlenmiş Et Tüketilmeli

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Bilgesoy, Kurban Bayramı’nda taze et tüketiminin dikkatli yapılması gerektiğini vurgulayarak, yeni kesilmiş etin sindirim sorunlarına ve sıvı kaybına neden olabileceğini söyledi. Bilgesoy, en az 1 gün buzdolabında dinlendirilmiş ve iyi pişmiş et tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

”Az Pişmiş Et Bakteriyel Risk Taşır, Çok Pişmiş Kanserojen Olabilir”

Medical Park Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gül Uygun Karakulak, etin pişirme yönteminin sağlık açısından önemli olduğunu vurgulayarak, az pişmiş etin bakteriyel risk taşıdığını, çok pişmiş ya da mangalda ateşe yakın pişirilen etlerde kanserojen bileşikler oluşabileceğini söyledi. Karakulak, etin ızgara, fırın veya haşlama gibi sağlıklı yöntemlerle pişirilmesi gerektiğini belirtti.

Tatlı ve Su Tüketimine Dikkat

Bayram sofralarında şerbetli tatlılara ölçülü bir şekilde yaklaşılması gerektiğini belirten Karakulak, tatlıların kan şekerinde dalgalanmalara ve kilo alımına neden olabileceğini belirtti. Hafif tatlılar tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Karakulak, su tüketiminin de ihmal edilmemesi gerektiğini ve günde 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini önerdi.

Related Posts

Bilirkişilik Eğitimleri Başladı

Bilirkişilik eğitimlerinin başladığını duyuran Türk Tabipler Birliği, web sitesinden yaptığı açıklamada detayları aktardı. 

Tıp dünyasında bir devrim: Amerika’dan Angola’daki hastayı ameliyat etti!

Üroloji uzmanı Dr. Vipul Patel, Angola’daki bir hastayı ABD’den robotik cerrahiyle ameliyat ederek tıp tarihine geçti. Prostat kanseri hastası Fernando da Silva, uzaktan gerçekleştirilen bu operasyonla tümöründen kurtuldu.

Kene Kaynaklı Hastalıklar Nelerdir?

Kene kaynaklı hastalıklar hakkında açıklama yapan uzmanlar, kenenin yol açtığı hastalıkların artmaya başladığını söyledi. 

‘Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün’

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun sağlıklı tüketilmesi için önerilerde bulunan Diyetisyen Gökçenur Kahraman, “Yazın ferahlatıcı meyvelerinden karpuzun büyük bir kısmı sudan oluşur ancak glisemik indeksi yüksektir. Ana öğünlerden 1-2 saat sonra yanında bir avuç badem veya birkaç cevizle birlikte tüketilebilir. Karpuzun yanına beyaz peynir eklenerek kan şekeri dengesi daha iyi korunabilir. Tokluk süresi uzayabilir. Karpuzu nane, limon, yoğurt gibi malzemelerle karıştırarak sağlıklı smoothieler yapabilirsiniz. Roka, beyaz peynir, zeytinyağı ile yaz salataları hazırlayabilirsiniz” dedi.

Bakan Memişoğlu’ndan canlı yayında önemli açıklamalar: Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TRT Haber’de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık ve boyunu ölçtük. Yüzde 35’i fazla kilolu. Biz şu anda dünyanın en üst seviyesindeyiz kilo anlamında. Yüzde 27’si obez bir de. Yani toplam yüzde 52-55 bandında insanlarımız istediğimiz kiloda değil. O nedenle biz bu kiloyu insanların sağlığı için istiyoruz” dedi.

Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabilir

Yeni bir araştırma, egzersizin kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabileceğini gösterdi.