Türkiye MS Derneği, MS’in az bilinen yönlerine yapay zekâyla ışık tuttu

MS Hastalığının Görünmeyen Yüzü Yapay Zeka ile Gözler Önüne Seriliyor

20-40 yaş aralığında sıkça görülen ve merkezi sinir sistemini etkileyen kronik otoimmün bir hastalık olan Multipl Skleroz (MS), dünya genelinde 3,5 milyon kişiyi, Türkiye’de ise 70 binden fazla bireyi etkiliyor. Dünya MS Günü kapsamında düzenlenen basın toplantısında, MS hastalığına dikkat çekmek amacıyla yapılan bir farkındalık projesi halkla paylaşıldı. Yapay zeka teknolojisi kullanılarak geliştirilen ve “MSafeler” teması altında görselleştirilen eserler, hastalığın toplumda yeterince bilinmeyen semptomlarını vurguluyor.

Türkiye MS Derneği Başkanı Doç. Dr. Melih Tütüncü, toplantının açılış konuşmasını yaparken, etkinliğin moderatörlüğünü Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serkan Demir üstlendi. MS tanısının önemi ve hastalık sürecine dair detaylar paylaşıldı. MS hastalarının yaşam kalitesini artırmak için toplumun bilinçlendirilmesi gerekliliği vurgulandı.

Her 5 dakikada bir kişiye MS tanısı konulduğu gerçeğinden yola çıkılarak yapılan etkinlikte, Doç. Dr. Melih Tütüncü, “Multipl Skleroz, kişinin sinir sistemiyle beden arasındaki iletişimi bozan ve farklı şekillerde seyreden karmaşık bir hastalıktır. Tanıyı zorlaştıran faktörlerden biri, her bireyde farklı belirti ve şiddette görülmesidir. Bu nedenle farkındalık ve erken teşhis oldukça kritiktir” dedi.

Prof. Dr. Serkan Demir ise, “MS hastalarının yaşadığı yorgunluk, görme bozuklukları, denge kayıpları ve uyuşma gibi semptomlar genellikle başka sağlık sorunlarıyla karıştırılıyor. Bugünkü toplantımızda, MS hastalığının toplumda az bilinen semptomları yapay zeka teknolojisiyle görselleştirildi. Amacımız bu semptomları gözler önüne sermek ve MS hakkında farkındalığı artırmak” şeklinde konuştu.

“MSafeler” temasıyla geliştirilen ve yapay zeka teknolojisiyle üretilen görseller, MS hastalığının az bilinen semptomlarını görünür kılmak amacıyla 28 Mayıs’ta Ataşehir Metropol İstanbul AVM’de sergilenecek.

Related Posts

Bilirkişilik Eğitimleri Başladı

Bilirkişilik eğitimlerinin başladığını duyuran Türk Tabipler Birliği, web sitesinden yaptığı açıklamada detayları aktardı. 

Tıp dünyasında bir devrim: Amerika’dan Angola’daki hastayı ameliyat etti!

Üroloji uzmanı Dr. Vipul Patel, Angola’daki bir hastayı ABD’den robotik cerrahiyle ameliyat ederek tıp tarihine geçti. Prostat kanseri hastası Fernando da Silva, uzaktan gerçekleştirilen bu operasyonla tümöründen kurtuldu.

Kene Kaynaklı Hastalıklar Nelerdir?

Kene kaynaklı hastalıklar hakkında açıklama yapan uzmanlar, kenenin yol açtığı hastalıkların artmaya başladığını söyledi. 

‘Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün’

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun sağlıklı tüketilmesi için önerilerde bulunan Diyetisyen Gökçenur Kahraman, “Yazın ferahlatıcı meyvelerinden karpuzun büyük bir kısmı sudan oluşur ancak glisemik indeksi yüksektir. Ana öğünlerden 1-2 saat sonra yanında bir avuç badem veya birkaç cevizle birlikte tüketilebilir. Karpuzun yanına beyaz peynir eklenerek kan şekeri dengesi daha iyi korunabilir. Tokluk süresi uzayabilir. Karpuzu nane, limon, yoğurt gibi malzemelerle karıştırarak sağlıklı smoothieler yapabilirsiniz. Roka, beyaz peynir, zeytinyağı ile yaz salataları hazırlayabilirsiniz” dedi.

Bakan Memişoğlu’ndan canlı yayında önemli açıklamalar: Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TRT Haber’de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık ve boyunu ölçtük. Yüzde 35’i fazla kilolu. Biz şu anda dünyanın en üst seviyesindeyiz kilo anlamında. Yüzde 27’si obez bir de. Yani toplam yüzde 52-55 bandında insanlarımız istediğimiz kiloda değil. O nedenle biz bu kiloyu insanların sağlığı için istiyoruz” dedi.

Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabilir

Yeni bir araştırma, egzersizin kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabileceğini gösterdi.