Türk Üniversitelerinin Patent Başvuruları Rekor Kırdı

Türk Üniversitelerinin Patent ve Faydalı Model Başvuruları Rekor Kırdı

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), 2010-2024 yıllarını kapsayan 15 yıllık süreçte üniversitelerin yaptığı patent ve faydalı model başvurularında önemli bir artış kaydedildi. AA muhabirinin derlemesine göre, üniversitelerin TÜRKPATENT’e yaptığı başvuru sayısı yüzde 16 bin 300 artarak 10’dan 1640’a ulaştı.

Bu artış, Türk üniversitelerinin bilimsel çalışmalarının ve yenilikçi projelerinin, özellikle patent ve faydalı model alanlarında daha fazla önem kazandığını gösterdi.

İstanbul, Üniversitelerin Patent ve Faydalı Model Başvurularında Lider Konumunda

Üniversitelerin patent ve faydalı model başvuruları incelendiğinde, İstanbul’un bu alanda lider konumda bulunduğu görüldü. İstanbul’dan yapılan 4 bin 782 başvurunun yanı sıra Ankara, İzmir, Erzurum ve Kayseri de önemli başvurularla dikkat çekti.

Kadın Buluşçu Sayısında Artış

Kadın buluşçu sayısındaki artış da dikkat çekiciydi. Üniversitelerde yer alan kadın buluşçu sayısı, 2022’de 864 iken, 2024’te 1063’e yükselerek yüzde 23’lük bir artış gösterdi. Bu durum, Türkiye’nin AR-GE ekosisteminde kadınların rolünün giderek güçlendiğini ve cinsiyet eşitsizliklerinin azalmaya başladığını gösterdi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, En Fazla Tescil Belgesine Sahip Üniversite

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, en fazla tescil belgesine sahip üniversite olarak öne çıktı. 2010-2024 yıllarında 932 patent ve faydalı model başvurusuyla İstanbul Gelişim Üniversitesi lider konumda bulunurken, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, 644 başvuruyla ikinci sırada yer aldı.

Üniversitelerin patent ve faydalı model başvurularındaki artış, Türkiye’nin yenilikçi ve araştırmacı potansiyelinin her geçen gün daha da güçlendiğini gösteriyor.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Ayşe Böcüoğlu Bodur – Ekonomi

Related Posts

BİLSEM öğrencilerinin “Kariyer Gelişimlerinin İncelenmesi Araştırması” sonuçlandı

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Türkiye genelindeki BİLSEM’lerde eğitim alan öğrencilerle gerçekleştirilen “Ortaöğretim Kademesindeki Özel Yetenekli Öğrencilerin Kariyer Gelişimlerinin İncelenmesi Araştırması”nın sonuçları belli oldu.

2025 AÖL 3. dönem sınavları ne zaman? Açık lise kayıt yenileme nasıl yapılır?

Açık Öğretim Lisesi 3. dönem kayıt yenileme süreci başladı. Peki, 2025 AÖL 3. dönem sınavları ne zaman? Açık lise kayıt yenileme nasıl yapılır?

MEB’in ortaokul hamlesi: İmam hatiplere sınavla öğrenci çekme

Bazı imam hatip liselerinin bünyesindeki ortaokullara sınavla öğrenci almasına tepki gösteren Eğitim-İş İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Kadir Toruş, “İmam Hatiplere daha fazla öğrenci çekme gibi bir algı yaratma çabası içerisindeler” dedi.

Yapay zeka kullanılan filmler Oscar için yarışabilecek

Yapay zeka ürünü filmlerin sayısı her geçen gün artarken Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) bu gelişmeye kayıtsız kalmadı. Akademinin resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, bu yıl …

Harvard Üniversitesi, Trump Yönetimine Dava Açtı

HARVARD Üniversitesi, federal fonları durduran Trump yönetimine dava açtığını duyurdu. Harvard Üniversitesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın fonları dondurma kararına karşı dün Boston’daki federal mahkemede dava açtı. Konuyla ilgili açıklamayı …

Öğrencileri okula kilitlediler

Proje okulları atamaları protestolarında öğrencilerin okula kilitlenmesine ilişkin konuşan Eğitim-İş Genel Sekreteri Seher Ergin, “Bu bir güvenlik uygulaması değil, açıkça bir baskı rejiminin yansımasıdır” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir