‘Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün’

Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Diyetisyen Gökçenur Kahraman, yaz aylarında sık tükettiğimiz karpuzun sağlık üzerindeki önemine değindi.

‘YÜZDE 92’Sİ SUDAN OLUŞUYOR’

Kahraman, karpuzun özellikle yaz aylarında ferahlatıcı bir meyve olduğunu belirtti. 1 dilim karpuzun yaklaşık 90 kalori olduğunu ve yaklaşık yüzde 92’sinin sudan oluştuğuna dikkat çekti. Ayrıca, karpuzun C vitamini, A vitamini, potasyum ve magnezyum gibi vitamin ve mineraller açısından zengin olduğunu vurguladı. Likopen içeriğiyle de ön plana çıkan karpuzun güçlü bir antioksidan kaynağı olduğunu ekledi. Kahraman, “Karpuz, düşük kalorili, su ve antioksidan açısından zengin olmasıyla önemli bir meyvedir. Özellikle C vitamini, A vitamini ve potasyum içeriğiyle dikkatleri üzerine çeker” dedi.

‘SAÇ VE CİLT SAĞLIĞINA KATKI SAĞLAYABİLİR’

Dyt. Kahraman, karpuzun içerdiği vitamin ve minerallerin cilt sağlığına olan faydalarından da bahsetti. C vitamini sayesinde cildin nemli kalmasına ve saçların güçlenmesine yardımcı olabileceğini ifade etti. Ayrıca, A ve B vitaminleri ile minerallerin cilt elastikiyetini koruyarak sağlık bir görünüm sunabileceğini belirtti. Potasyum ve magnezyumun ise vücuttaki metabolik fonksiyonlara katkıda bulunduğunu söyledi. Yüksek su ve lif içeriği nedeniyle karpuzun sindirim sistemine destek olduğunu ve kabızlığı önleyebileceğini ekledi. Kahraman, “Karpuzun likopen ve potasyum içeriği, kan basıncını dengeleyebilir, damar sağlığını koruyabilir ve kalp hastalığı riskini azaltabilir” şeklinde konuştu.

‘VÜCUDUN HIDRASYONUNA DESTEK OLUR’

Dyt. Kahraman, karpuzun yüksek su içeriğinin vücudun hidrasyonunu nasıl desteklediğini açıkladı. Yaz aylarında terle kaybedilen sıvının yerine konmasına yardımcı olabileceğini belirtti. Kahraman, “Karpuzun yaklaşık yüzde 90-92’si su içerir. Bu özelliği sayesinde vücut sıvı dengesine katkı sağlar” dedi.

‘TÜKETİM ŞEKLİNE DİKKAT EDİLMELİ’

Karpuzun en sağlıklı tüketim şekline de değinen Kahraman, karpuzun glisemik indeksinin yüksek olduğunu ve bu nedenle ana öğünlerden sonra tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Bir avuç badem veya birkaç ceviz ile birlikte tüketilmesi, kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olabileceğini ekledi. Kahraman, “Karpuzun yanına beyaz peynir eklenerek kan şekeri dengesi daha iyi korunabilir. Karpuzu smoothie’ye dönüştürerek veya yaz salatalarında kullanarak farklı tüketim şekilleri oluşturulabilir” tavsiyesinde bulundu.

‘TÜKETİMİNDE ÖLÇÜLÜ OLMAKTA FAYDA VAR’

Kahraman, günlük ortalama 300 gram karpuz tüketiminin güvenli olduğunu ancak her gün tüketilmesi yerine haftalık döngüler halinde tüketilmesinin daha sağlıklı olabileceğini belirtti. Ayrıca besin çeşitliliğine dikkat çekerek farklı meyvelere de yer verilmesi gerektiğini vurguladı. Diyetisyen, “Diyabet hastalarının karpuz tüketiminde dikkatli olmaları ve porsiyon kontrolüne özen göstermeleri önemlidir. Karpuzun glisemik indeksi yüksek olduğundan kan şekerini kontrol altında tutmak için ölçülü tüketim önemlidir” dedi.

‘AŞIRI TÜKETİM SAKINCALI OLABİLİR’

Karpuzun aşırı tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Kahraman, sindirim problemlerine ve kan şekeri dalgalanmalarına neden olabileceğini ifade etti. Ayrıca, böbrek hastalarının da potasyum içeriği nedeniyle dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Meyvenin içerisindeki potasyum miktarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Kahraman, kişiye özel diyet planları oluşturulması gerektiğini ekledi.

‘KARPUZU PROTEİN İLE TÜKETİN’

Son olarak, karpuzun yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle yanında protein içeren bir besinle tüketilmesini öneren Kahraman, beyaz peynir, fındık, badem gibi besinlerle karpuzun kombin edilmesini tavsiye etti. Tokluk hissinin artırılması ve kan şekerinin dengede tutulması için protein ve yağ içeriğine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Kene Kaynaklı Hastalıklar Nelerdir?

Kene kaynaklı hastalıklar hakkında açıklama yapan uzmanlar, kenenin yol açtığı hastalıkların artmaya başladığını söyledi. 

Bakan Memişoğlu’ndan canlı yayında önemli açıklamalar: Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TRT Haber’de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık ve boyunu ölçtük. Yüzde 35’i fazla kilolu. Biz şu anda dünyanın en üst seviyesindeyiz kilo anlamında. Yüzde 27’si obez bir de. Yani toplam yüzde 52-55 bandında insanlarımız istediğimiz kiloda değil. O nedenle biz bu kiloyu insanların sağlığı için istiyoruz” dedi.

Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabilir

Yeni bir araştırma, egzersizin kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabileceğini gösterdi.

Türkiye MS Derneği, MS’in az bilinen yönlerine yapay zekâyla ışık tuttu

Her yıl 30 Mayıs, “Dünya Multipl Skleroz (MS) Günü” olarak anılıyor. Bu sene Türkiye MS Derneği, Dünya MS Günü öncesinde, 27 Mayıs Salı günü basın toplantısı düzenledi. Merck Türkiye’nin desteğiyle gerçekleşen toplantıda, MS belirtileri “MSafeler” temalı yapay zekâ destekli eserlerle anlatıldı. Toplantıya Türkiye Multipl Skleroz Derneği Başkanı Doç. Dr. Melih Tütüncü ve Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serkan Demir konuşmacı olarak katıldılar. 

Uzmandan uyarı: Hamilelikte çiğ ya da az pişmiş et uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, çiğ veya az pişmiş et tüketiminin gebelikte ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Toksoplazma gibi parazitler düşük ya da erken doğuma neden olabilir” uyarısında bulundu.

Her üç yetişkinden bu sorunu yaşıyor! Çağın sessiz çığlığı: “Uykusuzluk”

Son yılların yükselen trendi “iyi yaş alma” veya “sağlıklı yaşlanma” konuları denilince akla sağlıklı beslenme ve egzersiz gelse de kaliteli uyku tam da bu ikilinin ortasında yer alıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, yeterli ve kaliteli uyku hakkında ‘sağlıklı yaşam için vazgeçilmez unsurların başında gelir’ yorumunu yapıyor.