İngiliz yazardan Isaac Newton iddiası: Serveti, kölelikle yakından bağlantılı
Ricardo’nun Rüyası: David Ricardo’nun Hayatı ve Çalışmaları
“Ricardo’nun Rüyası: Ekonomistler Gerçek Dünyayı Nasıl Unuttu ve Bizi Nasıl Yoldan Çıkardı?” adlı kitap, ekonomi teorisinin öncülerinden ve döneminin en zengin borsacısı olan David Ricardo’nun yaşamını ve çalışmalarını detaylı bir şekilde inceliyor. Kitap, ayrıca Newton’un Kraliyet Darphanesi’nde müdür olarak görev yaptığı dönemi de hatırlatıyor.
Newton’un darphane müdürlüğü sürecinde, özellikle Brezilya’da köleleştirilmiş Afrikalılar tarafından çıkarılan altın akışını denetlediğine vurgu yapılıyor. Ayrıca, Newton’un her basılan sikke için küçük bir ücret aldığı iddia ediliyor.
Kitabın yazarı Nat Dyer, kitapta Newton’un kendi yazışmalarını kullanarak, Brezilya kökenli altın ticaretine nasıl dahil olduğunu açıkladığını belirtti. Dyer, “Newton, borsa çöküşlerine karşı direnç göstermiş ve inanılmaz derecede zengin olarak hayatını noktalarken, servetinin büyük kısmının köle ticaretinden geldiği gerçeğiyle yüzleşmek zorundayız” ifadelerini kullandı.
Newton’ın Darphanedeki 30 Yılı ve Altın Ticareti
Kitapta, Newton’un darphane müdürlüğü süresince İngiltere’nin basmış olduğu 14 milyon sterlinlik altın paranın kökenine dikkat çekiliyor. Bu miktarın, önceki 136 yılda basılan miktarla denk olduğu belirtiliyor. Newton’un yazışmaları da altın kaynaklarını doğruluyor. 1701 tarihli bir notta, İspanya ve Portekiz dışında başka bir yerden külçe altın alamayacaklarının altı çiziliyor.
Newton’un kölelik ve köle ticareti yoluyla elde ettiği mali faydalarını değerlendiren uzmanlar, döneminde Güney ve Orta Amerika’nın külçe altının ana kaynağı olduğunu ifade ediyor. Brezilyalı tarihçi Prof. Leonardo Marques, “Newton’un Brezilya kökenli altından faydalandığını düşünmek şaşırtıcı değil, çünkü o dönemde bu bölgeler altın ticareti için merkezi konumdaydı” açıklamasında bulundu.