Her üç yetişkinden bu sorunu yaşıyor! Çağın sessiz çığlığı: “Uykusuzluk”

Uyku Sağlığı ve Bozuklukları Hakkında Bilgi Veren Uzmanlar Uyarıyor

Uyku sağlığı ve bozuklukları konusunda bilgi veren Uzm. Dr. Meliha Aydın, uymanın vücudumuz için ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. Uzm. Dr. Aydın, uyku problemlerinin bağışıklık sistemi, beyin ve sinir dokuları gibi vücudun diğer alanları üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) verilerine göre, toplumda en sık karşılaşılan uyku bozukluğu insomnia yani uykusuzluktur. Yapılan bilimsel araştırmalar, yetişkinlerin üçte birinde uykusuzluk belirtilerine rastlandığını ve yüzde 6 ila 10’unda ise ciddi belirtilerin olduğunu göstermektedir.

Tedavi Edilmeyen Uykusuzluk Ciddi Hastalıklara Davetiye Çıkarabilir

Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, tedavi edilmeyen uyku bozukluklarının günlük hayatı olumsuz etkileyebileceğine işaret ediyor. Uykusuzluk problemlerinin sosyal hayatı, iş performansını ve genel sağlığı etkileyebileceğini belirten Dr. Aydın, uyku sorunlarının obezite, kalp sorunları, depresyon, sinirlilik gibi pek çok ciddi sağlık sorununa zemin hazırlayabileceğini söylüyor.

Uyku bozukluklarının teşhisi için ise ilk adım olarak Dr. Aydın, uyku testi (polisomnografi) gerektiğini belirtiyor. Bu testle uyku esnasındaki fizyolojik faaliyetlerin detaylı olarak incelendiğini ve uyku apnesi gibi sorunların tespit edilerek tedavi sürecinin başlatılabileceğini belirtiyor.

Psikiyatrik Hastalıklar ve Uyku Bozuklukları Arasındaki İlişki

Uzmanlar, psikiyatrik hastalıklarla uyku bozuklukları arasındaki ilişkiye dikkat çekiyor. Psikiyatrist Uzm. Dr. Pelin Taş, ruh sağlığının korunması için düzenli bir uyku rutininin önemli olduğunu belirtiyor. Uyku sorunlarının psikiyatrik hastalıkların hem sonucu hem de sebebi olabileceğini vurguluyor.

Uyku hijyeninin önemine değinen Dr. Taş, her gün aynı saatte yatıp kalkmanın, gündüz uyuklamalarından kaçınmanın, yatak odasını sadece uyumak ve cinsel yaşam için kullanmanın önemli olduğunu belirtiyor. Ayrıca, akşam saatlerinde kafeinli ve alkollü içeceklerden kaçınılması gerektiğini ve yemek yeme eyleminin yatmadan en az 2 saat önce sonlandırılması gerektiğini söylüyor.

Related Posts

Bilirkişilik Eğitimleri Başladı

Bilirkişilik eğitimlerinin başladığını duyuran Türk Tabipler Birliği, web sitesinden yaptığı açıklamada detayları aktardı. 

Tıp dünyasında bir devrim: Amerika’dan Angola’daki hastayı ameliyat etti!

Üroloji uzmanı Dr. Vipul Patel, Angola’daki bir hastayı ABD’den robotik cerrahiyle ameliyat ederek tıp tarihine geçti. Prostat kanseri hastası Fernando da Silva, uzaktan gerçekleştirilen bu operasyonla tümöründen kurtuldu.

Kene Kaynaklı Hastalıklar Nelerdir?

Kene kaynaklı hastalıklar hakkında açıklama yapan uzmanlar, kenenin yol açtığı hastalıkların artmaya başladığını söyledi. 

‘Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün’

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun sağlıklı tüketilmesi için önerilerde bulunan Diyetisyen Gökçenur Kahraman, “Yazın ferahlatıcı meyvelerinden karpuzun büyük bir kısmı sudan oluşur ancak glisemik indeksi yüksektir. Ana öğünlerden 1-2 saat sonra yanında bir avuç badem veya birkaç cevizle birlikte tüketilebilir. Karpuzun yanına beyaz peynir eklenerek kan şekeri dengesi daha iyi korunabilir. Tokluk süresi uzayabilir. Karpuzu nane, limon, yoğurt gibi malzemelerle karıştırarak sağlıklı smoothieler yapabilirsiniz. Roka, beyaz peynir, zeytinyağı ile yaz salataları hazırlayabilirsiniz” dedi.

Bakan Memişoğlu’ndan canlı yayında önemli açıklamalar: Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TRT Haber’de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık ve boyunu ölçtük. Yüzde 35’i fazla kilolu. Biz şu anda dünyanın en üst seviyesindeyiz kilo anlamında. Yüzde 27’si obez bir de. Yani toplam yüzde 52-55 bandında insanlarımız istediğimiz kiloda değil. O nedenle biz bu kiloyu insanların sağlığı için istiyoruz” dedi.

Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabilir

Yeni bir araştırma, egzersizin kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabileceğini gösterdi.