Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein Tozu Kullanımı Gençler Arasında Artıyor!

Son dönemlerde gençler arasında protein tozu kullanımı oldukça yaygınlaşmış durumda ancak bu popüler alışkanlığın bazı sağlık riskleri beraberinde getirdiği biliniyor. Vücut geliştirme ve kas yapma amacıyla tercih edilen protein tozlarının yanlış kullanımı ve içerdiği zararlı maddeler sağlık problemlerine neden olabilir.

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, protein tozlarının sağlıksız kullanımının karaciğer yetmezliği, böbrek sorunları ve kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle gençlerin bilinçsizce ve aşırı miktarda bu tür takviyeleri kullanmasının vücutları üzerinde geri dönüşü olmayan zararlara neden olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

‘Protein Tozları Masum Değil!’

Prof. Dr. Göral’ın belirttiğine göre, protein tozları masum gibi görünse de aslında içerdikleri bazı maddeler nedeniyle tehlikeli olabilir. Protein tozları genellikle süt, yumurta, soya ve whey proteinlerinden oluşur ancak içlerine toksik maddeler ve bazı anabolik steroidler eklenebilir. Bu maddeler vücutta kas kütlesini artırırken karaciğer fonksiyonlarını bozarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

‘Karaciğer ve Böbrekler Risk Altında!’

Protein tozlarının özellikle alkolle birlikte kullanılmasının riskini arttırdığını ve karaciğer ile böbrekler üzerinde ciddi etkilere neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Göral, karaciğer hastalığı veya karaciğer yağlanması gibi rahatsızlıkları olan kişilerin bu tür takviyelerden kaçınması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, kalp yetmezliği riskini artırabileceği de biliniyor.

‘Doğal Gıdalara Dönün!’

Prof. Dr. Göral, protein tozlarının aşırı ve sürekli kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek gençlere doğal gıdalarla beslenmelerini öneriyor. Organik ürünlerin vücuda zarar vermediğini ve vücudun bu tür gıdalara daha uygun olduğunu belirtiyor. Günlük beslenmede yumurta, yoğurt, peynir, balık ve et gibi doğal ürünlerin tercih edilmesinin daha sağlıklı olabileceğine dikkat çekiyor.

‘Dengenizi Koruyun!’

Gençlere sağlıklı bir yaşam için doğal beslenmeye ve dengeli bir şekilde protein takviyesi almaya dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Göral, zararlı etkilere neden olabilecek protein tozlarından uzak durmaları konusunda uyarılarda bulunuyor.

Related Posts

Karın Şişliği Nasıl Geçer?

Karın şişkinliğine karşı 7 çözüm. Uzmanlar, karın şişliği yaşayan kişiler için uygulanması kolay 7 öneride bulundu. 

Uzmanından yaz tatili uyarısı: Adet geciktirici ilaçlar tehlikeli mi?

Kadınların özellikle yaz döneminde tatil planlarına göre adet dönemini ertelemek istediğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Evrim Bostancı Ergen, “Adet geciktirici ilaçlar kısa süreli kullanımda kalıcı bir risk oluşturmasa da, kesinlikle bir alışkanlığa dönüşmemelidir” dedi.

Böbrek hastalarına ‘yaz’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), yaz aylarında hemodiyaliz hastalarının sağlık sorunları yaşayabileceğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Hekimlerin yükü artarken Bakanlık övündü: ‘OECD’nin iki katı hasta bakıyoruz’

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, hekimlerin OECD ortalamasının iki katı hasta baktığını belirtirken, sağlık sisteminde birinci basamağın güçlendirilmesi ve randevu sistemindeki aksaklıkların büyük oranda giderildiğini savundu. Birinci, yurtdışına giden doktor sayısından daha fazlasının Türkiye’ye döndüğünü de ifade etti.

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.

Bilirkişilik Eğitimleri Başladı

Bilirkişilik eğitimlerinin başladığını duyuran Türk Tabipler Birliği, web sitesinden yaptığı açıklamada detayları aktardı.