Ezine, tulum veya lor değil: En sağlıklı peynir bakın hangisiymiş

Peynir sevenler için vazgeçilmez olan bu lezzet yalnızca tadıyla değil, sunduğu besin değerleriyle de öne çıkıyor. Uzmanlara göre, Kıbrıs’a özgü Halloumi peyniri, sahip olduğu yüksek protein ve kalsiyum oranı ile “en sağlıklı peynirler” arasında zirvede yer alıyor.

KIBRIS’TAN GELEN LEZZET BOMBASI

Halloumi, geleneksel olarak koyun sütünden üretiliyor ancak keçi ve inek sütü karışımları da yaygın. Kendine özgü yarı sert yapısı, kızartma ve ızgara sırasında erimemesini sağlıyor. Genellikle nane ile tatlandırılan bu peynirin su oranı yaklaşık %46, tuz oranı ise yalnızca %3-6 civarında.

PROTEİN VE KALSİYUM DEPOSU

100 gram Halloumi peyniri yaklaşık 321 kalori içeriyor. Yüksek enerji değeri sayesinde uzun süre tok tutuyor ve kahvaltı için ideal bir seçenek haline geliyor. İçeriğindeki protein ve kalsiyum, kas yapısını güçlendirirken kemik ve diş sağlığını da destekliyor.

Ayrıca fosfor, potasyum, magnezyum gibi minerallerin yanı sıra A, D, E, K ve B grubu vitaminler açısından da zengin. Bu özellikleriyle hem bağışıklık sistemini hem de sinir sistemini destekliyor.

NASIL TÜKETİLMELİ?

Halloumi peyniri taze olarak yenebileceği gibi, kızartılarak, ızgarada pişirilerek veya salatalara eklenerek de tüketilebilir. Pizzalarda et yerine kullanılabilir, mezelerde ve kahvaltı sofralarında da başrolü alabilir.

HİPERTANSİYON HASTALARI DİKKATLİ TÜKETMELİ 

Her ne kadar sağlıklı bir besin olsa da, yüksek tuz ve yağ oranı nedeniyle hipertansiyon hastaları ve tuz kısıtlaması gereken diyet uygulayanların dikkatli tüketmesi öneriliyor.

Related Posts

“Obezite ameliyatı geçirenlerde revizyon cerrahisi girişimi yaygınlaşıyor”

“Obezite ameliyatı geçirenlerde revizyon cerrahisi girişimi yaygınlaşıyor”

Karın Şişliği Nasıl Geçer?

Karın şişkinliğine karşı 7 çözüm. Uzmanlar, karın şişliği yaşayan kişiler için uygulanması kolay 7 öneride bulundu. 

Uzmanından yaz tatili uyarısı: Adet geciktirici ilaçlar tehlikeli mi?

Kadınların özellikle yaz döneminde tatil planlarına göre adet dönemini ertelemek istediğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Evrim Bostancı Ergen, “Adet geciktirici ilaçlar kısa süreli kullanımda kalıcı bir risk oluşturmasa da, kesinlikle bir alışkanlığa dönüşmemelidir” dedi.

Böbrek hastalarına ‘yaz’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), yaz aylarında hemodiyaliz hastalarının sağlık sorunları yaşayabileceğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Hekimlerin yükü artarken Bakanlık övündü: ‘OECD’nin iki katı hasta bakıyoruz’

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, hekimlerin OECD ortalamasının iki katı hasta baktığını belirtirken, sağlık sisteminde birinci basamağın güçlendirilmesi ve randevu sistemindeki aksaklıkların büyük oranda giderildiğini savundu. Birinci, yurtdışına giden doktor sayısından daha fazlasının Türkiye’ye döndüğünü de ifade etti.

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.