Göbek deliğinizde bunları görüyorsanız dikkat
Göbek deliği, hamilelik sırasında fetüsü annesine bağlayan göbek kordonunun bir kalıntısıdır. Kimi insanların göbeği içe doğru iken kimisi de dışa doğru gelişir.
Göbek deliğinin doğumdan sonra hiçbir işlevi olmasa da, görünümündeki hafif değişiklikler sağlığınızda bir sorun olduğunun göstergesi olabilir.
Birleşik Krallık’taki Bristol Üniversitesi’nden sinir bilimci ve fizyolog Dr. Dan Baumgardt, bunlardan birinin, bağırsağın bir kısmının göbek deliğinden dışarı çıkmasıyla ortaya çıkan göbek fıtığı olduğunu belirtiyor. Bu da göbek deliğinden şişlik veya çıkıntı çıkmasına neden oluyor.
Bunlar genellikle zararsızdır ve esas olarak bebekleri etkiler, ancak aynı zamanda yetişkinlerde en sık görülen ikinci fıtıktır. Aşırı kilolu olmak veya çoğul gebeliklere sahip olmak yetişkinlerde göbek fıtığı gelişme riskini artırabilir.
Çoğu zaman herhangi bir tedaviye gerek yoktur, ancak ağrıya neden oluyorsa veya bağırsağı tıkıyorsa fıtığın cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir.
NADİR GÖRÜLÜYOR AMA TEHLİKELİ OLABİLİR
Dr. Baumgardt ayrıca, Rahibe Mary Joseph’in nodülü adı verilen nadir bir komplikasyona da dikkat çekti; bu nodül, adını, ileri evre kanserli birçok hastanın göbek deliğinin yakınında şişlik veya nodül olduğunu keşfeden bir rahibeden alıyor. Bu, kanserinin yayıldığının veya daha da ilerlediğinin bir işareti olabilir.
Göbek deliğiyle ilgili başka bir belirtide Medusa’nın kafası olarak adlandırılan durumda yer alıyor. Palmiye ağacı işareti olarak da adlandırılan bu belirtide, göbek deliği çevresinde ağrısız, şişmiş damarlardan oluşan bir ağ görülüyor.
Bunun nedeni portal damardaki yüksek basınç olan portal hipertansiyondur. Portal ven, kanı bağırsaklardan, safra kesesinden, pankreastan ve dalaktan karaciğere taşır. Karaciğer daha sonra kandaki besinleri işler ve kalbe gönderir. Medusa’nın başı tek başına bir hastalık değildir, ancak genellikle siroz olarak da adlandırılan karaciğer hasarının bir belirtisidir.
Yara izi, kanın karaciğer damarlarından akmasını zorlaştırır, portal damarda birikmesine ve göbek deliğinin yakınındaki yakındaki damarlara akmasına neden olur.
Eğer içe doğru bir göbek deliğiniz varsa, enfeksiyonlara da ev sahipliği yapabilir. Bu kıvrım, nemi ve kalıntıları hapsedebilir. Bu tip sıcak ortamlar, bakterilerin büyümesi için birincil ortamlardır.
Göbek deliğinde enfeksiyon belirtileri arasında kızarıklık, ağrı, şişlik, kötü koku, irin veya diğer sıvıların dışarı sızması yer alır.