İmamoğlu operasyonunun Borsa İstanbul’a etkisi: Yatırımcı çıkışı 1 milyar doları aştı!

Borsa İstanbul 2025 Yılında Yatırımcılarını Endişelendiriyor

Borsa İstanbul, 2025 yılına umutlu bir başlangıç yapmıştı ancak mart ayıyla birlikte dengeler değişmeye başladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret savaşlarını kışkırtması ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yapılan operasyon, piyasalarda büyük dalgalanmalara neden oldu. Nisan sonunda, endeksler negatif bir seyir izlerken en büyük değer kaybı bankacılık sektöründe yaşandı.

Borsa İstanbul’daki yatırımcı sayısı yıl sonuna kadar 270 bin azalarak 6,61 milyona geriledi ve Ağustos 2023 seviyelerine geri döndü. BİST100 endeksi, 2024 yılını 8 trilyon 554 milyar 988 milyon lira piyasa değeriyle kapatmıştı fakat 30 Nisan itibarıyla bu değer 255 milyar 361 milyon lira azalarak 8 trilyon 299 milyar 627 milyon liraya düştü. Piyasa değeri 18 Mart’ta 9 trilyon 645 milyar 532 milyon lira iken nisan sonunda 1 trilyon 345 milyar 905 milyon lira azaldı.

Siyasi Gerilim Yabancı Yatırımcıları Kaçırttı

Yılın başında, borsada yaşanan dalgalanmalarda en büyük etken yüksek TL faizleri ve para piyasası fonlarına olan ilgiydi. Ancak mart sonrası artan siyasi gerilim, yerli ve yabancı yatırımcıları satışa yönlendirdi. Yabancı yatırımcılar, 19 Mart’a kadar hisse senedi piyasasında 1 milyar 15 milyon dolarlık net alım yapmıştı fakat bu tarihten sonra 1 milyar 565 milyon dolarlık net çıkış yaşandı. Yılbaşından bu yana toplamda 550 milyon dolarlık net satış gerçekleşti.

Bankacılık Sektöründe Büyük Kayıplar

Borsada yaşanan düşüşler, özellikle bankacılık hisselerinde ciddi kayıplara yol açtı. Nisan ayı itibarıyla likit bankacılık endeksi yılbaşına göre yüzde 21,61 ve bankacılık endeksi yüzde 21,32 değer kaybetti. Bankacılık sektörünü yüzde 16,4 değer kaybeden sigorta endeksi izledi. Sektördeki düşüşler devam ederken spor hisseleri nisan ayında yüzde 10,7, dört ayda ise yüzde 14,7 azaldı.

Ticaret endeksi dört ayda yüzde 14,1, nisan ayında ise yüzde 3,08 değer kaybetti. Metal eşya sanayi endeksi yılın ilk dört ayında yüzde 12,53, nisanda yüzde 10,65 geriledi. Tekstil hisseleri nisanda yüzde 2,85, yılbaşından bu yana yüzde 12,36 kayıp yaşarken, aracı kurum endeksi yıl genelinde yüzde 11,1 gerilemesine rağmen nisanda yüzde 1,4 yükseldi.

Kimya endeksi yılbaşından bu yana yüzde 10,13, nisanda ise yüzde 4,83 düştü. Mali endeks dört ayda yüzde 9,96, nisanda yüzde 5,04 değer kaybetti. Sürdürülebilirlik endeksi nisanda yüzde 6,4 kaybetti. BİST30 endeksi nisanda yüzde 6,4, yılbaşından bu yana yüzde 7,96 düştü. Elektrik endeksi nisanda yüzde 1,16 artış gösterirken dört ayda yüzde 7,96 kayba uğradı. BİST50 endeksi nisanda yüzde 6,72, yılbaşından bu yana yüzde 7,84; BİST100 ise nisanda yüzde 6,02, dört ayda yüzde 7,65 düşüş yaşadı.

Related Posts

Çin’den uyuşturucu kimyasallar için ABD’ye taviz sinyali: Ticaret savaşı yumuşayabilir

ABD ile Çin arasında tırmanan ticaret gerilimini azaltmak isteyen Pekin yönetiminin, fentanil ve öncü kimyasalların ihracatını denetleme sözüyle Washington’la müzakereye kapı araladığı ileri sürüldü. Çinli Bakan Vang’ın, ABD’li yetkililerle görüşmek üzere harekete geçtiği bildirildi.

CHP Milletvekili Ümit Özlale TCMB kararlarını yorumladı! ‘Amaç: Yapılan hukuksuzluklar sonucu…’

CHP Milletvekili Ümit Özlale TCMB kararlarını yorumladı. Özlale kararlardaki amacı ”Yapılan hukuksuzluklar sonucu eriyen rezervleri biriktirmek ve TL’yi cazip hale getirmek” diyerek ifade etti.

Küresel piyasalarda karardan önce moral havası: Gözler bu hafta açıklanacak Fed faiz kararında

ABD ile Çin arasında tarifelerde yumuşama beklentisi, güçlü şirket bilançoları ve karışık makroekonomik verilerle küresel piyasalar geçtiğimiz haftayı pozitif kapattı. Gözler şimdi Fed’in faiz kararına çevrildi. Trump’ın her fırsatta Fed Başkanı Powell’a yönelik faiz indirimi çağrısına Fed’in nasıl bir karşılık vereceği merakla bekleniyor.

Mustafa Varank: TEKNOFEST ‘tam bağımsız Türkiye’ hedefiyle oluşturuldu

TEKNOFEST KKTC’de etkinlik alanını gezdikten sonra DHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, “TEKNOFEST markasının oluşturulma amacı ‘tam bağımsız Türkiye’ hedefidir. Gayemiz kendi ayakları üzerinde durabilen, teknolojisini geliştirebilen, satabilen bir ülke inşa etmekti. Bugün tam bağımsız, kendi kendine yeten Türki Cumhuriyetleri ve Türk devletleriyle oldukça güçlü, ortak bir koalisyon kurabiliriz. Dünyada söz sahibi olabiliriz” dedi.

Türkiye gelir oranına göre sadece bir ülkeyi geçebildi

Avrupa ülkeleri arasındaki gelir oranlarına göre Türkiye yalnızca Bulgaristan’ı geçerek sondan ikinci sırada yer aldı.

EPDK kararı Resmi Gazete’de yayımlandı

Resmi Gazete’de EPDK’nın Petrol Ofisi AŞ hakkında verdiği karar yayımlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir