Wikipedia’dan yapay zekâ açılımı: İnsan editörler hâlâ vazgeçilmez

Wikipedia’nın sahibi olan Wikimedia Foundation, yapay zekâ alanındaki ilerlemelerle başa çıkmak için yeni bir strateji duyurdu. Ancak, bu strateji insan gönüllülerin yerine geçmek yerine onlara destek olmayı amaçlıyor.

Yapay Zekâ ile Desteklenen Araçlar Gönüllülere Yardımcı Olacak

Wikipedia uzun zamandır büyük dil modellerinin eğitiminde önemli bir rol oynamaktadır. Şimdi, bu teknolojileri gönüllüleri desteklemek için kullanmayı planlamaktadır. Yeni sistem, moderatörlerin ve devriyelerin işlerini kolaylaştırmayı hedefleyerek zaman alan ve insan yargısı gerektirmeyen tekrar eden işleri otomatikleştirmeyi amaçlamaktadır.

İçerik Kalitesine Odaklı Yapay Zekâ Stratejisi

Wikimedia, yapay zekâyı içerik oluşturmak yerine mevcut içeriklerin erişilebilirliğini ve kalitesini artırmak için kullanmayı planlamaktadır. Bu sayede editörler daha yaratıcı ve kritik görevlere odaklanabilirler.

Ayrıca yapay zekâ, farklı dillerdeki içeriklerin çevirisi ve uyarlanmasında da yardımcı olacak ve bu sayede yerel perspektifler daha kolay platforma entegre edilebilecek.

Yeni Gönüllülere AI Desteği ile Rehberlik

Yeni gönüllülerin daha hızlı uyum sağlamaları için mentorluk süreçlerine yapay zekâ entegre edilerek deneyimli editörlerin yükü hafifletilecek ve yeni katılımcılar daha yapılandırılmış bir rehberlikle desteklenecek.

İnsan Editörlerin Önemi

Wikimedia, yapay zekâ yatırımlarına rağmen insan editörlerin Wikipedia’nın temelini oluşturduğunu vurgulamaktadır. Gönüllü katkı modeli, platformun başarısının temelini oluşturmaktadır.

Yapay Zekâ ile İlgili Endişeler Devam Ediyor

Google’ın yayınladığı bir rapora göre, yapay zekâ araçları çalışanlara yılda ortalama 122 saat tasarruf sağlayabilmektedir. Ancak, genelde toplumda yapay zekânın yaygınlaşmasından daha çok endişe hakimdir.

Strateji Üç Yıllık Yol Haritasına Dayanıyor

Wikimedia Foundation, yeni yapay zekâ stratejisini üç yıl içinde hayata geçirmeyi ve her yıl gelişmelere göre gözden geçirmeyi planlamaktadır. Kaynakların sınırlı olması, AI’nin içerik oluşturmada mı yoksa içeriğin kalitesini koruma konusunda mı kullanılacağına dikkat edilmesi gerektiğini göstermektedir.

Vakıf, içerik güvenilirliğini koruma görevine öncelik verilmesi gerektiğine inanmaktadır. Zira AI destekli içerik üretimi, mevcut gönüllü kapasitesini aşabilir. Ancak, bu denge zamanla ihtiyaçlara göre yeniden şekillenebilir.

Related Posts

Chopard yaza iddialı bir giriş yapıyor

Chopard’ın zarif ve seçkin çizgileriyle tanınan Alpine Eagle serisi, bu yaz radikal bir değişimle karşımızda. Marka, 41 mm’lik sportif ve şık modellerine ilk kez bu denli iddialı renkler kattı. Maritime Blue ve Rock Jasmine tonlarındaki yeni modeller …

Türkiye’den 376 bin kat daha küçük! Zenginlik içinde yüzüyorlar

Dünyanın en küçük ülkelerinden biri olan Monako, ekonomik gücü ve kişi başına düşen geliriyle devler liginde yer alıyor. Sadece 2.08 kilometrekarelik bir yüzölçümü olan Monako Türkiye’den yaklaşık 376 bin kat daha küçük…

GPS’e Alternatif: Havadan Konumlamada Kuantum Teknolojisi Dönemi Başlıyor!

Günümüzde GPS, hayatımızın her alanında konum belirlemek için vazgeçilmez bir teknoloji haline geldi. Ancak, GPS sinyallerinin kesilmesi veya manipüle edilmesi (spoofing) riski, kritik altyapılar için büyük bir güvenlik tehdidi oluşturuyor. İşte tam bu noktada, havadan konumlama alanında devrim yaratacak yeni bir teknoloji gündeme geliyor: Kuantum sensörlerle çalışan manyetik navigasyon sistemi.

James Webb Uzay Teleskobu evrenin bilinmeyenlerine ışık tutuyor

ABD Havacılık ve Uzay Ajansına (NASA) ait James Webb Uzay Teleskobu (JWST), 25 Aralık 2021’de fırlatılmasından bu yana evrene dair önemli bilimsel verilere ışık tutuyor.

Çılgın Türk’ten tarihi rekor: Tek şarjla 1.205 km gitti

Elektrikli otomobil dünyasında tarihi bir başarıya imza atıldı. Hem de bir Türk’ün imzasıyla… Türk sürücü Ümit Sabancı, elektrikli araç üreticisi Lucid’in Air Grand Touring modeliyle tek şarjda dünyanın en uzun mesafesini kat ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.

Yaşlanmanın değişmez sanılan gerçeği sarsıldı! Hastalıkların başlıca nedeni olarak biliniyordu

Yıllardır bilim insanları yaşlanmayla birlikte iltihaplanmanın kaçınılmaz şekilde arttığını ve bunun kalp hastalıkları, demans ve diyabet gibi hastalıkları tetiklediğini düşünüyordu. Ancak yeni bir çalışma, bu görüşü sarsacak bulgular ortaya koyarak yaşlanmaya bakış açımızı değiştirebilir.