‘Türkiye’yle ticaret hacminde hedefimiz 10 milyar dolara ulaşmak’

Türkiye ve Libya Arasında Yeni İşbirliği Anlaşmaları Masaya Yatırıldı

Ticaret ve Ekonomi Bakanı Muhammed Huveyc, Türkiye’nin Libya Büyükelçisi Kerem Bolat’ın Libya’daki temaslarını ve yapılan görüşmeleri değerlendirdi. Bolat ile gerçekleşen görüşmelerin, Türkiye ve Libya arasında uzun vadeli işbirliği için yeni bir model oluşturmayı hedeflediğini belirten Huveyc, “Görüşmenin sonucunda önceki anlaşmaları uluslararası ekonomik gelişmelere uygun hale getirme konusunda anlaştık” dedi.

Huveyc, Bolat ve Libya Merkez Bankası Başkanı Naci İsa ile yapılan toplantıda, “eski projelerin hayata geçirilmesi, Türk şirketlerinin faaliyetlerine geri dönmesi ve banka teminatlarının çözümü” konularında anlaştıklarını ve ortak ekonomik komite oluşturduklarını paylaştı.

Ticaret Hacminin Artırılması Hedefleniyor

Huveyc, Türkiye ve Libya arasındaki ticaret hacminin artırılmasının ele alındığını ve mevcut ticaret hacminin yaklaşık 3,7 milyar dolara ulaştığını belirtti. Huveyc, Başbakan Dibeybe ile gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ticaret hacminin 10 milyar dolara ulaşması hedeflerinin olduğunu ifade etti.

Huveyc, iki ülke işadamları arasında yaşanan sorunların çözümü için çalışmaların devam ettiğini ve ticaret işlemlerinin kolaylaştırılmasını istediklerini belirtti.

2020’de İmzalanan Anlaşmanın Etkinleştirilmesi İçin Komite Oluşturuldu

Bakan Huveyc, Türk müteahhitlerin sorunlarını çözüme kavuşturmayı amaçlayan 2020’deki anlaşmanın hayata geçirilmesi için özel bir komite kurulduğunu bildirdi. Bu komitenin, Libya Başbakanı’nın talimatları doğrultusunda çalışmalarına başladığını vurgulayan Huveyc, özellikle ödenmemiş borçlar ve askıya alınan projelerin çözümü için çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.

Vergi ve Serbest Ticaret Bölgesi Konuları Masaya Yatırıldı

Huveyc, iki ülke arasında vergilerin ortadan kaldırılmasını hedeflediklerini ve serbest ticaret bölgesi kurulması konusunda anlaştıklarını belirtti. Ayrıca, Libya’nın stratejik konumuna vurgu yaparak, Türk sanayi ve ticaret ürünlerinin Afrika ülkelerine taşınması için de çalışmaların devam ettiğini aktardı.

Ticaret Bakanı Bolat’ın Libya ziyareti kapsamında Başbakan Dibeybe ile gerçekleştirdiği görüşmenin önemine değinen Huveyc, Türkiye ve Libya arasındaki işbirliğinin gelişmesi adına atılan adımların devam edeceğini belirtti.

Related Posts

Belirsizlikler New York borsasın yükselişini durdurdu

New York borsası, çip şirketi Nvidia’nın açıklayacağı bilanço öncesinde günü düşüşle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi, 250 puana yakın değer kaybetti ve yüzde 0,58 azalarak 42.098,70 puana indi. S&P 500 endeksi yüzde 0,56 azalışla 5.888,55 …

Türkiye’deki köprülerin toplam uzunluğu açıklandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, son 23 yılda Türkiye’de 4 bin 75 yeni köprü inşa edildiğini, toplam uzunluğun 799 kilometreye ulaştığını açıkladı.

Schengen vizesinde yeni dönem: Avrupa’dan Türk vatandaşlarına kademeli giriş hakkı!

Schengen vizelerinde yaşanan sıkıntılara karşı çözüm olabilecek cascade sistemi yeniden gündemde. Türk vatandaşları için vize sürecinde önemli kolaylıklar sağlanabileceği belirtiliyor.

Tesla satışları düştü: Böylesi görülmedi

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde, Tesla markalı otomobil satışlarındaki düşüş nisan ayında da sürerken, bu dönemde gerileme yüzde 52,6’a düşüş gösterdi. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), Avrupa ülkelerinin ocak-nisan dönemine ilişkin yeni …

Dünya Bankası, deprem bölgesine harcanması için 500 milyon dolar verdi

Dünya Bankası, ekonomi yönetiminin görüşmeleri sonrası Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’na (TKYB) deprem bölgesindeki işletmelere verilmesi üzere 500 milyon dolarlık bir finansman sağlayacak paketi imzalandı 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen …

Ekonomist Murat Muratoğlu Türkiye’nin yakın gelecekte karşılaşacağı en büyük ekonomik sorunu açıkladı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan dönüşü gazetecilerle söyleşi gerçekleştirdi. Erdoğan’a reel sektörün içerisinde bulunduğu zorluğa ilişkin şu soru yöneltildi: “Reel sektörün özellikle krediye erişimi ve maliyetle …