Kira ödemelerinde yeni dönem: Yargıtay’dan kritik karar!

Son günlerde kira ödemeleriyle ilgili çıkan uyuşmazlıklar, Yargıtay’ın son kararlarıyla gündeme geldi. Özellikle banka aracılığıyla yapılan kira ödemelerinde kiracıların haklarını koruyan bu kararlar, ödemelerin daha düzgün yapılmasına yardımcı oluyor.

BANKA ARACILIĞIYLA KİRA ÖDEMELERİNDEKİ SORUNLAR

Benzer durumların daha önce yaşandığı ancak Yargıtay’ın son kararlarının kiracıların mağduriyetini engellemeye yönelik önemli bir adım olduğu kabul ediliyor. Örneğin, kiracı L.M. her ay kira bedelini IBAN üzerinden tam olarak yatırmasına rağmen, ev sahibi dört ay sonra kira bedelinde eksiklik olduğunu iddia ederek icra sürecini başlattı.

KİRA BEDELİNDEN KESİLEN HAVALE ÜCRETİ TARTIŞMASI

Kiracı, aylık 4500 TL ödeme yapmasına rağmen bankanın 31,50 TL havale ücreti kestiğini ve bu kesintinin ev sahibinin sorumluluğunda olduğunu belirtti. Kiracı, kira sözleşmesinde elden ödeme şartı olmasına rağmen ev sahibinin banka aracılığıyla ödeme talep ettiğini ve havale ücretinin kendisine ait olmadığını savundu.

Mahkeme, banka işlem ücretinin kiracıya ait olduğuna karar verip kesintiyi eksik ödeme olarak değerlendirdi. Fakat ev sahibi bu karara itiraz etti.

YARGITAY’IN YERİNİ TARAF OLDUĞU KARAR

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, ev sahibinin itirazını kabul ederek, kiracının ödediği miktarın eksiksiz olarak ev sahibine ulaşmasının kiracıya ait olduğunu belirtti. Yani, banka aracılığıyla yapılan kira ödemelerinde kesilen havale ücretini kiracının ödemesi gerekiyor. Bu durum kiracının tahliyesine neden olabilecek bir sebep olarak görülüyor.

‘KİRA BEDELİ’ İFADESİ ÖNEMLİ

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, banka aracılığıyla kira ödemelerinde açıklama kısmına mutlaka “kira bedeli” ibaresinin yazılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca kiracılara, sözleşme ve banka dekontlarıyla haklarını korumalarını tavsiye etti.

Yargıtay’ın bu kararları, kiracılar ve ev sahipleri arasındaki uyuşmazlıkların çözümünde önemli bir adım oldu. Kiracıların banka aracılığıyla kira ödemesi yaparken açıklama kısmına dikkat etmeleri ve dekontlarını saklamaları, hak kayıplarını önleyecektir.

Related Posts

Goldman Sachs tahminini paylaştı: Altın 2025 ve 2026’da ne kadar olacak?

Goldman Sachs tahminini paylaştı: Altın 2025 ve 2026’da ne kadar olacak?

Bu dünyanın en hızlı interneti: Netflix’in tamamını bir saniyede indiriyor

Rekor, Mayıs ayı sonunda duyurulan Japonya Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü (NICT) ve Sumitomo Electric tarafından kırıldı. Saniyede 1,02 petabaytın ne olduğunu daha iyi anlamak için Netflix’in tüm içeriğini bir saniyeden kısa sürede …

Ekonomist Remzi Özdemir, 11 gün sonra yaşanacakları tek tek yazdı! Faiz kararı öncesi yatırımcıyı uyardı

Merkez Bankası, merakla beklenen Para Politikası Kurulu toplantısını 24 Temmuz’da gerçekleştirecek. Bu toplantıda alınacak faiz kararı; borsa, döviz, altın, tahvil ve konut piyasaları üzerinde belirleyici olacak. Analistlere göre Temmuz ayındaki …

Çalışma Örgütü’nden Türkiye yorumu: Asgari ücreti arttırmak doğru değil

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Yasser Hassan, asgari ücretin belirlenmesinde sadece enflasyon değil, yaşanabilirlik ölçütlerinin dikkate alınması gerektiğini belirtti. Hassan, ücretlerin enflasyon oranına bire bir …

OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

Raporda, 2060 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturacağı kaydedildi

Radarlar tespit edemiyor süzülerek hareket ediyor: Denizdeki yeni avcı! TALAY İHA üretime hazır yeni modeliyle görücüye çıkıyor

Geçen yıl düzenlenen SAHA Expo fuarında ilk kez tanıtılan TALAY insansız hava aracı, IDEF 2025’te üretime hazır son modeliyle savunma sanayisindeki karar vericilerin ve profesyonellerin karşısına çıkacak. Wing-in-Ground (yer etkisi) prensibiyle …