Tıp dünyasında bir devrim: Amerika’dan Angola’daki hastayı ameliyat etti!

Florida Üroloji Uzmanı, Angola’daki Hastayı Uzaktan Ameliyat Etti

Orlando’da görev yapan üroloji uzmanı Dr. Vipul Patel, tıp alanında önemli bir başarıya imza attı. Angola’da yaşayan 67 yaşındaki Fernando da Silva, prostat kanseri teşhisi konulduktan sonra robot destekli uzaktan cerrahi yöntemiyle başarılı bir şekilde ameliyat edildi.

Independent gazetesinin haberine göre, uzaktan gerçekleştirilen bu operasyon, robotik cerrahi alanında dönüm noktası niteliği taşıyor.

Dr. Patel, Orlando’daki hastanedeki ileri teknolojiye sahip robotik cerrahi sisteminin kontrolünü ele alarak, yüksek hızlı fiber optik bağlantı sayesinde Angola’daki cerrah robotlarına uzaktan müdahale etti. Hasta, Angola’da bulunan sağlık ekibi eşliğinde ameliyata alındı.

Operasyon sırasında teknik herhangi bir sorun yaşanmadığını belirten Patel, “Sinyallerde herhangi bir gecikme olmadı, görüntü kalitesi ve tepkiler harikaydı” dedi, sistem başarısını vurgulayarak.

Patel, olası risklere karşı ayrıntılı bir güvenlik planı hazırladıklarını belirtti ve “A, B, C ve D planlarımız vardı. Hastanın bulunduğu yerde kesinlikle kendi cerrahi ekibimiz olur” açıklamasını yaptı.

Fernando da Silva, bu teknikle ameliyat edilen ilk hasta olarak tarihe geçti. Ameliyat, FDA onaylı bir klinik deney kapsamında gerçekleşti ve sistemin sahadaki ilk uygulamasıydı.

Dr. Patel, operasyonu, “Bir cerrah için küçük bir adım olabilir ama sağlık hizmetleri için dev bir sıçrayış” sözleriyle özetledi.

Ambulanslardan kırsal bölgelere kadar gelecekte acil servislerde bile bu tür uzaktan müdahale teknolojilerinin kullanılabileceğini belirten Patel, operasyona ait tüm verilerin resmi sunum için hazırlık aşamasında olduğunu belirtti.

Related Posts

Karın Şişliği Nasıl Geçer?

Karın şişkinliğine karşı 7 çözüm. Uzmanlar, karın şişliği yaşayan kişiler için uygulanması kolay 7 öneride bulundu. 

Uzmanından yaz tatili uyarısı: Adet geciktirici ilaçlar tehlikeli mi?

Kadınların özellikle yaz döneminde tatil planlarına göre adet dönemini ertelemek istediğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Evrim Bostancı Ergen, “Adet geciktirici ilaçlar kısa süreli kullanımda kalıcı bir risk oluşturmasa da, kesinlikle bir alışkanlığa dönüşmemelidir” dedi.

Böbrek hastalarına ‘yaz’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), yaz aylarında hemodiyaliz hastalarının sağlık sorunları yaşayabileceğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Hekimlerin yükü artarken Bakanlık övündü: ‘OECD’nin iki katı hasta bakıyoruz’

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, hekimlerin OECD ortalamasının iki katı hasta baktığını belirtirken, sağlık sisteminde birinci basamağın güçlendirilmesi ve randevu sistemindeki aksaklıkların büyük oranda giderildiğini savundu. Birinci, yurtdışına giden doktor sayısından daha fazlasının Türkiye’ye döndüğünü de ifade etti.

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.

Bilirkişilik Eğitimleri Başladı

Bilirkişilik eğitimlerinin başladığını duyuran Türk Tabipler Birliği, web sitesinden yaptığı açıklamada detayları aktardı.